Hogeschool Utrecht leidt professionals op voor de toekomstige arbeidsmarkt. Een van de grote uitdagingen is dat het hoogst onduidelijk is hoe die er precies uit zal zien. Beroepen ontstaan, verdwijnen en veranderen. Daarnaast hebben alle sectoren en beroepen te maken met een maatschappij en arbeidsmark die in transitie is.

Professionals krijgen te maken met vraagstukken die de scope van een eerste beroep overstijgen, dat vraagt om actief en wendbaar te handelen in situaties die toenemend complex zijn. Maatschappelijke opgaven zoals de SDG’s zorgen voor nieuwe kijk op waarden en sociale impact van werk.

PerfectStorm nam deel aan het ontwerpteam Professional College, dat later transformeerde in de Innovation Hub, en werkte zo mee aan conceptontwikkeling en invulling van eerste onderwijsprogramma’s voor toekomstgerichte professionals. Ontwerpen en futures thinking werden ingezet om te werken aan trans-disciplinaire vragen, wicked problems en complexe systemen. De HU leidt zo niet alleen studenten op voor een beroep, maar heeft evenredig aandacht voor maatschappelijke en persoonlijke ontwikkeling.

Het project zelf raakt ook aan de randen van het systeem en heeft gedurende de rit diverse malen een u-bocht moeten maken, maar de kern is overeind gebleven. De grote beweging op de arbeidsmarkt is zo fundamenteel, dat we samen met het beroepenveld moeten werken aan re-skilling en up-skilling van zowel nieuwe als ervaren professionals.