'Back to the present' Hoe gebruik je toekomstverkenningen bij strategische keuzes in het hier en nu?
In deze derde bijeenkomst dalen we weer af naar het heden. Hoe kan je op basis van de mogelijke toekomsten en probes beter keuzes maken voor je eigen omgeving in het hier en nu? En daarbij de cruciale vraag, hoe zorg je ervoor dat toekomstdenken in een organisatie geaccepteerd wordt. Dat gaat over meer dan methodiek, dan raak je aan cultuur.
De spreker van deze derde bijeenkomst is Paul Bingen, innovatiemakelaar bij de Politie. Hij past bij de politie artistieke en muzische werkvormen toe bij het oppakken van urgente en strategische vraagstukken. Hij neemt ons mee in zijn ervaringen hoe deze nieuwe werkwijze in een traditionele organisatie als de politie toch voet aan de grond kreeg en duidelijk nieuwe inzichten opleverde.
In het tweede deel van de bijeenkomst neemt Keimpe de Heer van stichting InFutura ons mee in de tastbare en concrete werkwijzen die hij toepast binnen toekomstgericht ontwerptrajecten in diverse organisaties. Keimpe is lead coach van het strategie programma van de Baak en oprichter van strategisch ontwerpbureau PerfectStorm, van waaruit hij verschillende grote en middelgrote bedrijven begeleidde bij het vormgeven van innovatiestrategie.
Steekwoorden:
Cultuur, creatieve strategie, leiderschap
Paul Bingen
Paul is innovatiemakelaar bij de politie in Oost-Nederland. Hij faciliteert startups binnen de verschillende teams in de uitvoering. Daarmee draagt hij bij aan de bottom-up beweging van nieuwe diensten en werkwijzen, die operationele problemen omzetten in nieuwe oplossingen. Nieuwe oplossingen die bijdragen aan een nieuwe politie: ‘de Politie van Morgen’.
Remko van der Lugt
Remko is Lector Co-Design aan Hogeschool Utrecht. Hij heeft uitgebreide praktijkervaring omtrent het faciliteren van creatieve co-design processen bij zowel profit (Unilever, Philips, Sara Lee, GITP) als non-profitorganisaties (Belastingdienst, Rijkswaterstaat, SURFnet, KNVB Sectie Betaald Voetbal). Hij is actief in het Network Applied Design Research (NADR) als trekker van een programmalijn over de emanciepatie van ontwerpend onderzoek.