Elk jaar organiseert PerfectStorm een eigen evenement op het snijvlak van onderwijsinnovatie, design en technologie. Ook in 2017 was er een wervelend programma, samengesteld uit internationale sprekers. Richard Gerver houd over de hele wereld keynotes over onderwijsinnovatie. Hij gaf twee fantastische presentaties over hoe hij als schoolleider in Engeland een zwakke school in twee jaar tijd omvormde tot een van de beste scholen in het land met een waanzinnig innovatief programma waar kinderen in hoge mate eigenaarschap en plezier in leren lieten zien. Voor de tweede keer was Ewan McIntosh aanwezig om zowel een keynote presentatie te geven als het publiek mee te nemen in wervelende ontwerpsessies.

Gedurende de dag werkten de ruim 100 deelnemers  in ontwerpsessies met een eigen team aan zelf ingebrachte innovatievragen. Dit werd afgewisseld met keynotes en Campfire Sessions, korte break out sessies waar rondom werkelijke (kartonnen) kampvuren ervaren onderwijsvernieuwers en ondernemers ideeën en concepten deelden en daarover in gesprek gingen met deelnemers.

Vanuit de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) waren studenten de hele dag aanwezig om in de vorm van visual design support de deelnemers te helpen hun ideeën uit te werken en tastbaar te maken.

Belangrijkste doelstelling van The Perfect Storm is om niet alleen inspiratie te bieden, maar ook impact te hebben op de praktijk waar de deelnemers in terugkeren. Enkele concrete resultaten:

  • De meest rechter tekening hierboven is verder uitgewerkt tot een nieuw schoollogo, dat paste bij de moonshot en eerste leerervaringen die tijdens de conferentie ontworpen zijn;
  • De basis is gelegd voor een nieuw VO schoolconcept in Utrecht, deze school is in 2018 geopend.
  • Een MBO instelling heeft een nieuwe strategie gebaseerd op ontwerpen van passie gedreven onderwijs in de maanden na de conferentie verder uitgewerkt. Het docententeam gebruikt Design Thinking om nieuwe ideeën uit te werken.
  • Richard Gerver is later teruggeweest om tijdens een studiedag van de Hogeschool Utrecht meer mensen mee te nemen in zijn inspirerende aanpak. Ook werd daar het door PerfectStorm ontwikkelde format van Campfire Sessions breder in de organisatie ingezet.

The Perfect Storm 2017 was een samenwerking tussen PerfectStorm, Hogeschool Utrecht, UtrechtInc en Marant Interstudie