Praktische informatie

De leergang Toekomstbehendig Leiderschap richt zich op ervaren (medior en senior) professionals, die werkzaam zijn in de publieke sector, zoals de rijksoverheid, provincies en gemeenten. En ook bijvoorbeeld in onderwijs, zorg, veiligheid en sociale zekerheid. Kortom professionals die voor de uitdaging staan om te werken met een (politiek) bestuur en een organisatie met een maatschappelijke opdracht. Professionals die in dit krachtenveld ook nog hun organisatie rendabel draaiend moeten houden en hun medewerkers energiek en betrokken.

Toekomstbehendig leiderschap is het vliegwiel in de ontwikkeling van samenwerking tussen mensen, in teams, tussen afdelingen, partners zowel binnen al buiten de organisatie. Wat vraagt dat van jouw rol als verbinder tussen externe trends en ontwikkelingen, interne ontwikkelingen en belangen en ambities van de mensen om je heen?

In het programma wordt je ook ondersteund met 3 intensieve individuele coachsessies (naar wens online of live) waarin jouw persoonlijke ontwikkelvragen en specifieke leerwensen aan de orde komen.

Elke module bestaat uit twee dagdelen, hieronder staat een visueel overzicht van het programma en de verschillende opleidingsmodules:

Intake

Korte online intakes (30 min) met individuele deelnemers. Om verwachtingen, kennis- en ervaringsniveau alsmede individuele leerbehoeftes in kaart te brengen. Programma kan verder afgestemd worden op individuele doelen. Een groepsintake is eventueel ook mogelijk.

Module 1: Ontwerp je speelveld (1 dag, 2 dagdelen)

In deze module verken je het krachtenveld binnen en buiten je organisatie. Je ontwikkelt nieuwe kennis en strategische inzichten in de context (sector) waarin je opereert en hoe mens en organisatie zich op diverse niveaus (operationeel, tactisch en strategisch) tot elkaar verhouden. Je ervaart welke complexe dynamieken binnen de organisatie spelen en het belang van gezamenlijke betekenisgeving bij beïnvloeding en verandering inclusief de invloed van jouw persoonlijke rol en positie binnen de professionele context en het professionele netwerk waarin je werkzaam bent. Je leert anders kijken en de kracht van (ander) perspectief te benutten om waarde te creëren en je leert hoe je beweging krijgt in het systeem.

De volgende onderdelen komen aan bod:

 • Introductie invloed in complexiteit (geplande en emergente strategie)
 • Grip op strategische processen in organisaties
 • Stakeholder analyse en organisatieopstellingen
 • Trendanalyse en toekomstonderzoek
 • Reflectie op eigen rol en positie in relatie tot verbindend (strategisch) leiderschap

Module 2:  Zet anderen in beweging (2 dagdelen)

In deze module ontwikkel en verdiep je je kennis op het gebied van veranderkunde en leiderschap.  Je gaat in deze module aan de slag met jouw veranderopgave en je doorloopt daarbij verschillende stappen van een strategisch verandertraject. Je krijgt inzicht in jouw eigen rol en de basisingrediënten die nodig zijn om verandering effectief te ‘sturen’ vanuit veranderkundig leiderschap.

De volgende onderdelen komen aan bod:

 • Introductie veranderkundig leiderschap en strategie (Verandermodellen in relatie tot de eigen casus)
 • Verbindend leiderschap en beweging creëren
 • Reflectie op eigen rol en positie in relatie tot verbindend (strategisch) leiderschap

Module 3: Grip op de organisatie (2 dagdelen)

In deze module operationaliseer je je strategie in een geplande aanpak. Aan de hand van scenario denken ontwikkel je een tactisch plan om je strategie daadwerkelijk te implementeren

De volgende onderdelen komen aan bod:

 • Strategisch procesontwerp
 • Scenarioplanning en implementatie
 • Reflectie op eigen rol en positie in relatie tot verbindend (strategisch) leiderschap

Module 4: Terugkomsessie (dagdeel)

Tijdens de terugkomsessie staat de reflectie op het programma en vooruitblik naar de aankomende periode centraal. De deelnemers presenteren hun ontwikkeling, aanbevelingen en voornemens.

De bijeenkomsten zijn verdeeld over vier dagen, een trainingsdag bestaat uit een ochtend- en een middagdeel. Module 4 is een  terugkomsessie die in een middagdeel plaatsvindt. Trainingen starten om 9:00 uur (inloop 8:30) en eindigen om 17:00 uur. Onderdeel van de training is een lunch, de kosten zijn onderdeel van de totale prijs voor deelname.

Van deelnemers wordt verwacht dat zij in tijd tussen de bijeenkomsten de aangereikte instrumenten toepassen in de eigen werkcontext. Twee maanden na de laatste bijeenkomst is er een online check-in waar deelnemers hun voortgezette ontwikkeling aan elkaar presenteren.

De tijdsbesteding voor deze leergang bestaat uit 30 uur deelname aan de modules, 6 uur tijd voor intervisie en 4 uur tijd voor intake, coaching. Geschatte tijdsinvestering is 40 uur.

De bijeenkomsten vinden plaats op Landgoed de Horst in Driebergen.

Op Landgoed de Horst vind je op onverwachte plekken inspiratie. Vind de stilte tijdens een bezinnende wandeling door het bos en laat je verrassen op een van de plekken met historische waarde. Laat je voeten een stilstaan terwijl je over de vijver staart. Of maak ruimte in je hart voor een gedicht. Tot slot dagen we je uit om je zintuigen aan het werk te zetten als je de kunstexpositie bij de leerruimten bezoekt. bron: de baak.nl

Deze leergang is ontwikkeld voor senior managers, leidinggevenden, directeuren en bestuurders werkzaam in publieke sectoren van de zorg, onderwijs en overheid. Dit programma is bij uitstek geschikt voor ervaren professionals die op zoek zijn naar sparringpartners bij strategische uitdagingen en leiderschapsontwikkeling.

De prijs voor deelname is  € 5.095,00 (excl. btw). De uitgebreide lunch en het studiemateriaal is bij de prijs inbegrepen.

Individuele intakegesprekken van een halfuur worden ingepland na registratie voor deze leergang.

Startdata 2023 

Januari 2023, planning modules:

 • module 1: Vrijdag 20 januari 2023
 • module 2: Donderdag 9 februari 2023
 • module 3: Donderdag 2 maart 2023
 • module 4: Vrijdagmiddag 12 mei 2023

April 2023, planning volgt.

De trainingsdagen zijn gepland tussen 9.00 en 17.00 (inloop vanaf 8:30). Tussentijds vinden er intervisie sessies plaats (online, zowel individueel en in subgroepsverband).

De trainers en coaches

Pauline KrikkeExecutive coach (groepen en individuen)

Pauline Christine Krikke (Sneek, 9 mei 1961) is een Nederlands bestuurder. Van 17 maart 2017 tot en met 6 oktober 2019 was zij burgemeester van de gemeente Den Haag. Eerder was Krikke burgemeester van Arnhem (2001-2013). Krikke is lid van de VVD.

Bij haar afscheid als burgemeester van de gemeente Arnhem werd Krikke benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Krikke volgde een bibliotheekopleiding aan de Frederik Muller Academie (Hogeschool van Amsterdam) en studeerde rechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Neem contact op

Keimpe de Heer MATrainer, programmamaker

Keimpe de Heer (Arnhem, 23 januari 1980) is trainer in deze leergang. Keimpe heeft veel ervaring als leadingtrainer in leiderschapsprogramma’s gericht op leiderschap en strategie. Hij is ondernemer en oprichter van strategisch ontwerpbureau PerfectStorm.

Daarnaast is Keimpe jarenlang actief in het hoger beroepsonderwijs als docent, studieleider en adviseur.

Keimpe studeerde Communicatie- en informatiewetenschappen aan de faculteit letteren, universiteit Utrecht. Hij voltooide zijn opleidingen in 2004 met een master Nieuwe Media en Digitale Cultuur aan het Instituut voor Media en Representatie, universiteit Utrecht.

Neem contact op

Mart de KruifSpreker

Mart de Kruif is een voormalig militair met de rang van Luitenant-Generaal in de Koninklijke Landmacht. Hij had als generaal-majoor de leiding over de International Security Assistance Force (ISAF) in Zuid-Afghanistan. Van 25 oktober 2011 tot en met 24 maart 2016 was hij Commandant Landstrijdkrachten.

Cécile HuijnenSpreker

Cécile Huijnen studeerde bij Davina van Wely en Jaap van Zweden. Ze won op jonge leeftijd een aantal prijzen, waaronder de Badingsprijs en de hoofdprijs van het Oskar Back Vioolconcours. Ze studeerde cum laude af, en ontving de Nicolai prijs en de Fock Medaille. Meteen daarna werd ze aangesteld als concertmeester van het Nederlands Balletorkest.
Sinds 2000 is zij concertmeester van Phion, het voormalig Gelders Orkest.

Daarnaast is Huijnen een veelgevraagd gastconcertmeester, oa bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, Ludwig, het Residentie Orkest, Het Nederlands Philharmonisch Orkest, The Bergen Philharmonic Orchestra en vele anderen. Ze werkte met dirigenten als Yannick Nézet-Séguin, Lahav Shani, Jaap van Zweden, Neville Marriner, Lorin Maazel en Valeri Gergiev.

Als solist profileerde ze zich met laatromantische vioolconcerten zoals Strawinsky, Barber, Shostakovitsj en Korngold, maar ze maakt ook graag uitstapjes naar het klassieke en romantische repertoire. Met solisten als Gary Hoffman, Maximilian Hornung en Rick Stotijn speelde ze de grote dubbelconcerten.

Jakob LeidekkerSpreker

Ing. Jakob R.K. Leidekker is gehuwd en woont met zijn gezin in Arnhem. Na zijn studie aan de Hogere Bosbouw en Cultuurtechnische School heeft hij zijn militaire dienstplicht verricht bij het Korps Commando Troepen. Via de aannemerij kwam hij terecht bij ingenieursbureau Loo Plan waar hij vele inventarisaties langs wegen heeft verricht. Vervolgens heeft hij parttime gewerkt op IPC Groene Ruimte en was hij parttime consulent bij de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. De eerste stappen in het echte beheer werden gezet op NP Veluwezoom van Vereniging Natuurmonumenten. In 2004 heeft hij de overstap gemaakt naar Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe (www.hogeveluwe.nl), waar hij sindsdien Hoofd Bedrijfsvoering is, verantwoordelijk voor het totale beheer (bos, heide, fauna, gebouwen, infrastructuur, fietsen). Hij zit namens de Federatie Particulier Grondbezit in het bestuur van de Fauna Beheereenheid Gelderland.

Professionele ontwikkeling strategisch leiderschap

Competenties beroepsprofiel

We werken aan de volgende competenties:

 • Strategisch omgaan met verandering
 • Een gezamenlijke visie en richting creëren
 • Samenwerking, leren en onderzoek bevorderen
 • Analyseren en probleemoplossen (hogere-orde denken

Themagebieden

We werken in de volgende themagebieden:

 • Kwaliteitsontwikkeling
 • Leiding geven aan verandering
 • Maatschappelijke verantwoordelijkheid en maatschappelijke opdracht
 • Veranderkundig leiderschap
 • Strategisch leiderschap
 • Persoonlijke professionaliteit
 • Regie en strategie
 • Strategische visie en planning
 • Verantwoordelijkheid en rekenschap
 • Verbinding met de omgeving

Beleidsterreinen

Deze opleiding raakt aan de volgende beleidsterreinen:

 • Strategie en innovatie
 • Kwaliteitsbeleid
 • HRM/Werkgeverszaken

Inschrijven

Enthousiast geworden? Schrijf je dan nu in door op de knop hiernaast te klikken.

Heb je nog aanvullende vragen? Neem dan contact met ons op via: keimpe@perfectstorm.nl