Toekomsten verkennen

De toekomst komt voort uit het verleden.  Als je gaat speculeren over mogelijke toekomsten, is het goed om eerst eens dieper te kijken waar we vandaan komen. Welke grote gebeurtenissen in het verleden zagen we niet aankomen, wat gebeurde er daarvoor dan? Waarom zien juist experts vaak niet dat er grote veranderingen op komst zijn? We duiken in de wereld van de trends, cyclische bewegingen en signalen van verandering.

Je gaat op zoek naar structuren, trends of trendbreuken die je kunnen helpen bij het doorgronden hoe verandering tot stand komt. In de eerste bijeenkomst laat Robert Enters zien hoe hij als innovatiemanager van de Volksbank signalen oppikt, de trends er achter onderzoekt en op zoek gaat naar de drijvende krachten achter die trends. De toekomst is niet te voorspellen door simpelweg te extrapoleren. Door goed de moments of change uit het verleden te bestuderen, de werking daarachter in kaart te brengen kun je mogelijke toekomsten verkennen. Robert Enters werkt in de wereld van de finance, waar risico management een grote rol speelt. Hij laat zien hoe het ontwerpen van verschillende, vaak prikkelende beelden van de toekomst kan helpen om een bank de goede kant op te sturen.

Deze eerste bijeenkomst is een deep dive in de wereld van het toekomstdenken en duurt van 10:00 tot 16:30. Je krijgt heel veel voorbeelden van – en informatie over trends en je wordt meegenomen in de basisprincipes van futuring. Daarnaast ga je deze dag concreet aan de slag met werkvormen en methodieken voor het zoeken naar signalen, duiden van de drijvende krachten en ontwerpen van mogelijke toekomsten.

Steekwoorden:

Signals of change, early warnings, drivers of change, look back to look forward,